Hem
Om Brandbil.se
Kontakta oss
Länkar
Nyheter!
Filmer
Fotografier
Övningar
Verktyg
Information för
allmänheten
Brandmannens
handbok
 Vad händer?
 
Övrigt
 
Skadepreventionn

 

 

 

 

 

Utrustning, Räddning

I en brandbil finns utrustning för en mängd olika räddningsuppdrag. Trafikolyckor är en vanlig olyckstyp men arbetsplatsolyckor, drunkningstillbud och djurlivräddning tillhör en del av brandmannens vardag. I detta kapitel får du möjlighet att studera delar av utrustningen man kan hitta i en brandbil.


Motorkap

En motorkap är mycket användbar. Med en katastrofklinga monterad, som på bilden, kan man ta sig igenom de flesta material.
Motorkapen används ofta vid håltagning i tak men kan också användas vid dörrförcering, räddningsuppdrag där någon sitter fast och andra situationer där något snabbt måste kapas.

 


Motorkap
  Motorkap
..............................................................................................................
PPV - Högtrycksfläkt

PPV:n används för att skapa ett övertryck i ett utrymme. Med hjälp av det övertrycket kan man sedan styra gaser och rök så att rökfria miljöer förblir rökfria, att brandrök ventileras ut som planerat och att man underlättar för rökdykarna. Med rätt planerad frånluft och och med PPV:n i ryggen blir rökdykningen genast mycket lättare.

 

 

PPV Högtrycksfläkt
  PPV
..............................................................................................................
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

........................................................................................................................................