Hem
Om Brandbil.se
Kontakta oss
Länkar
Nyheter!
Filmer
Fotografier
Övningar
Verktyg
Information för
allmänheten
Brandmannens
handbok
Vad händer?  
 
Övrigt
 
Skadepreventionn

 

 

 

 

 

Brandstationer. I Sverige och världen.

Allmän information om brandstationer i Sverige och hur man känner igen dem.

En brandstation kan se ut lite hur som helst. Vissa är gamla, vissa är nybyggda och vissa borde ha renoverats för länge sen. Väldigt länge sedan..

Ett tydligt tecken på att byggnaden du står framför är en brandstation, är byggnadens portar. Se typiska portar på nedanstående bilder.
En deltidstation har sällan bemanning mellan larmen, vilket innebär att den egentligen inte behöver rymma så mycket mer än brandbilarna och ett gäng larmställ, och ett fikarum förstås.
Alltså: Få larm, liten station, få portar!

Deltidsstation Björklinge. Tre portar.

Heltidsstation Hudiksvall. 8 portar.
 

Ok, nu kan man inte dra slutsatsen 8 portar = 8 brandbilar = en massa larm.. Det finns stora deltidsstationer och små heltidsstationer. Larmen varierar kraftigt mellan stationer och även från år till år. Vissa kårer räknar alla utryckningar som larm vilket får de att framstå som riktigt maffiga.

Andra tecken på att byggnaden faktiskt är en brandstation är eventuell antenn där larmen tas emot eller torn för att torka slang eller spana efter bränder i. Stationer utan torn kan förstås torka sin slang ändå. Antingen i samma maskin som tvättar slangen, eller också skickas slangen till en annan station. Som att skicka sin kostym på kemtvätt!
Se Stationen i Bärby. Stor antenn.

Bärby. Stor antenn, många portar.
 
Vissa brandstationer är över hundra år gamla. Inte många, men några. I Stockholm finns en brandstation som har varit i drift i över 125 år. Givetvis renoverad efter hand.
Ser man till den äldsta brandstationen, som från början enbart byggdes för att tjänstgöra som brandstation, och som fortfarande är i drift, så vinner Gävles brandstation. Krångligt? Javisst! Men så här ser den ut:
Brandstationen i Gävle.
(Alltså:) Sveriges äldsta brandstation som fortfarande är i drift och som från början byggdes som brandstation!
Obs! Ingen brandstation.
Låt er inte luras av denna byggnad.
Trots att den har torn som säkert går att torka slang och kika efter bränder i, så är det ingen brandstation.
Obs! Ingen brandstation, del 2
Gammal brandstation i Brottby. Numera en bilmekanikers tillhåll.

 

info@brandbil.se


Har du höger tumme på höger sida när du tittar i din högra handflata?............................................................bra!