Hem
Om Brandbil.se
Kontakta oss
Länkar
Nyheter!
Filmer
Fotografier
Övningar
Verktyg
Information för
allmänheten
Brandmannens
handbok
 Vad händer?
 
Övrigt
 
Skadepreventionn

 

 

 

 

 

Sjukvårdshetsjakt i korridoren

Ok! Fram med ett par kollegor och skådespelartalangen.

Det du behöver för dessa tre stationer är:

  1. Utrymme att vara på, tex en korridor med ett antal rum, kanske vid luckorna?
  2. Minst 1 HLR-docka
  3. En motorcykelhjälm
  4. Dig själv som agerar chockad, skadad och förvirrad.
  5. Kollegorna du skall öva skall arbeta två och två.

Rum 1:

Här inne lägger du dig själv på golvet och låtsas att du har ramlat och slagit i huvudet. Ropa in dina kollegor, nu börjar hetsjakten.
Svara på deras frågor som de ställer dig. Du är helt klar, ingen direkt smärta, du vet inte riktigt vad som har hänt men har full koll på allt annat. Tex namn, veckodag osv. Din puls och andning är normal.

Övningen avslutas när dina kollegor lämnat dig i stabilt sidoläge och ringt efter någon som kan övervaka dig/alt. när du bestämmer att ambulansen tagit över.

Poängen med övning 1:
Du är i princip oskadd. Vi måste även öva på det. Det är mycket svårt att ställa en diagnos om inget verkar vara fel. Låt dina kollegor komma fram till den slutsatsen utan att ge dem ledtrådar. De kommer väldigt länge tro att du har en skada som de inte har lyckats lista ut.

Skicka dem nu vidare till:

Rum 2:
I detta rum ligger en HLR-docka som dina kollegor får öva HLR på. Under tiden agerar du mycket störande och försöker hela tiden få deras uppmärksamhet. Tänk dig scenariot att du är full och din kompis har fått hjärtstillestånd. Håll på tills de leder ut dig eller ignorerar dig fullständigt. Övningen avslutas nät korrekt HLR har utförts en tid.

Poängen med övning 2:
Att få öva HLR under lite jobbigare omständigheter. I vissa kårer åker man bara 2 på sjukvårdslarm, då är man relativt underbemannad tills ambulansen kommer.

Rum 3:
Innan dina kolleger hinner in i rummet, dra på dig en motorcykelhjälm och lägg dig på mage. Huvudet skall vara vridet åt antingen höger eller vänster, trassla gärna in benen i någon möbel eller mot en vägg, gärna så att du inte kan rullas enkelt över till rygg. När dina kollegor undersöker dig skall du först spela medvetslös, sedan återfå medvetandet men tyvärr kan du då inte känna dina ben, sedan skall du försvinna in i medvetslöshet igen.

Poängen med övning 3:
Här gäller det att dina kollegor lyckas få av dig hjälmen på ett skonsamt sätt. Håll koll på hur de vrider ditt huvud om det rullar över dig på rygg. Benen? Har de varit försiktiga eller enbart prioriterat nacken? Överkurs: Har de koll på det fria intervallet?

 


 

........................................................................................................................................