Hem
Om Brandbil.se
Kontakta oss
Länkar
Nyheter!
Filmer
Fotografier
Övningar
Verktyg
Information för
allmänheten
Brandmannens
handbok
 Vad händer?
 
Övrigt
 
Skadepreventionn

 

 

 

 

 

Helgon och skyddsänglar

Brandmän, och personer med liknande arbetsuppgifter, har i alla tider varit skyddade av olika helgon och fantasidjur.
Dessa kan du alltså luta dig mot spontant om det krisar!
(Som ni ser kan helgon skydda lite vad som helst. Kanske passar ett av dina helgon även på en polare? Perfekt, dp har ni gemensamma bekanta. Typ.)

Helgon:
En person inom kristendomen som anses ha levt i särskilt djup gudsgemenskap. Helgon förekommer även inom islam och hinduism.


St Andreas:
(Texten är ngt beskuren men det viktigaste är med:)
.Hans föräldrar var emot detta och försökte bränna ner huset där männen bodde. Helgonet (Andreas) släckte då elden med ett glas vatten. Föräldrarna försökte då ta sig in i huset men förblindades och dog fem dagar senare.

St. Andreas är Skottlands, Rysslands och Greklands beskyddare. Han beskyddar även fiskare, ungmör, infertila hustrur, bröllop och dem med ont i halsen.
Han avbildas ofta med ett kors eller en fisk.

 
St Helena
Den bitynska hustrun till Konstantin Chlorus, som hon hade sonen Konstantin den Store med. De hade också en dotter kallad Konstantia.
I konsten syns St. Helena hålla eller stödja ett kors. Hon är skyddshelgon för skattjägare, spikmakare och åkallas mot stöld och eld.
 

St Barbara
Enligt Legenda aurea blev hon inlåst i ett torn av sin far så att inga män skulle kunna se henne men trots detta kom prinsar och ville gifta sig med henne. Hon bestämde sig för attbli kristen eremit i ett badhus hennes far hade byggt i vilket hon beordare arbetare att sätta in ett tredje fönster för att hedra treenigheten.
När hennes far fick reda på att hon blivit kristen blev han vred och dödade henne nästan men Barbara blev till slut överlämnad till en domstol där hon dömdes till döden för sin kristendom. Som straff dog hennes far av ett blixtnedslag och därför blev Barbara beskyddare av de som kan dö plötsligt, gruvarbetare och artillerister. (Wikipedia 2007)

Troligen skyddar även Barbara brandmän (Brandbils anm.)

 
Fågel fenix!
Välkänd figur i brandkretsar. Finns avbildad i en mängd varianter. Svenska Brandskyddsföreningen har den bland annat som symbol.

Bra att veta om herr Fenix:
Fågel Fenix är en sagofågel med gyllene fjäderskrud. Den kan leva i femhundra år och självförbränner. Efter tre dagar återuppstår den ur sin egen aska. Fenix symboliserar mildhet eftersom den inte äter något levande utan den livnär sig enbart på dagg!
(Arla 2007)
 

 

........................................................................................................................................