Hem
Om Brandbil.se
Kontakta oss
Länkar
Nyheter!
Filmer
Fotografier
Övningar
Verktyg
Information för
allmänheten
Brandmannens
handbok
 Vad händer?
 
Övrigt
 
Skadepreventionn

 

 

 

 

 

Grilla säkert!

Du gillar att grilla.
Du tycker att tändvätska borde säljas i större förpackningar.
Din respektive undrar varför man inte uppfinner en grillolja som kan överrösta smaken av T-gul.
Och du måste bara läsa denna sida, för du vill kunna grilla resten av din karriär där ute på verandan!

..............................................................................................................

Grilla brandsäkert: (texten tagen från civilförsvarsförbundet.)

• Kontrollera med räddningstjänsten att det inte är eldningsförbud.

• Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.

• Ha vattenslang eller hink med vatten så att du kan släcka.

• Lämna aldrig grillen utan bevakning.

• Elda bara med grillkol eller bricketter.

• Tänd gärna grillen med eltändare.

• Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.

• Låt grillen stå ute med locket på till nästa gång du grillar.

• Dränk engångsgrillen i mycket vatten.

• Känn efter att kolen/askan är kall innan du slänger den.

• Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten.

OK. Vi kan inte låta bli. Speciellt inte efter att Botkyrka visat vad som händer på Nyhetsmorgon Stockholm, TV4:
Använd inte bensin när ni grillar!!

Civilförsvarsförbundet

.............................................................................................................

Hur man undviker amöbor, salmonella, galoperande kolera och andra spännande grejer: (Klicka här)

Ok, nu har du läst igenom ovanstående och kommer inte vara den som startar sommarens största skogsbrand. Men det finns fler saker att tänka på. Särkillt om du vill att dina polare skall minnas en trevlig kväll och inte främst insidan på din toastol. Texten nedan är klippt från Livsmedelsverket.

När du handlar
Se till grillköttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med dig en kylbag med kylklampar i.

Om att tina kött
Om grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk för att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem.
Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåpet. En kyckling eller en litet större köttbit tar ett dygn att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.

Marinering
Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet.
Pensla inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden.
Om du vill använda marinad i såsen måste du ta undan litet av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet. Använd inte den använda marinaden till att göra sås på.

Håll kallt
Om du ska ut på picknick och grilla; packa köttet i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten. Ställ den inte i direkt sol. Öppna inte kylbagen flera gånger än nödvändigt.
Tvätta händerna
Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.
Stek väl men bränn inte
Se till att kyckling och kött blir helt genomstekt. Om du sticker i den med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Vissa köttyper som oxfilé och rostbiff behöver emellertid inte genomstekas. Samtidigt ska man vara försiktig så att man inte bränner köttet eftersom vissa giftiga ämnen kan bildas.
Redskap
Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte skall upphettas.

Rester
Rester skall in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Har du fler frågor och funderingar? Kontakta:
Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala, tel: 018-175500


Gör som indianerna. Grilla med engånsgrillar när du är ute med kanoten. Ps.Lämna pilbågen hemma......