Hem
Om Brandbil.se
Kontakta oss
Länkar
Nyheter!
Filmer
Fotografier
Övningar
Verktyg
Information för
allmänheten
Brandmannens
handbok
 Vad händer?
 
Övrigt
 
Skadepreventionn

 

 

 

 

 

Fordon.
(Eller "Hur du känner igen en brandbil")

En brandstation har ofta en mängd olika fordon. Generellt sett, ser det ut som följande:
 

Det finns en räddningsbil. Ofta kallad "förstabil" eller "basbil". I den sitter rökdykarna och den bemannas av 5 personer. Denna styrka delar man inte gärna på, då det behövs 5 brandmän för att utföra en rökdykning enligt regelboken. (Mer om rökdykning i kommande kapitel, och om "offensiva enheter" som spräcker förstabilen)

 
Sedan kommer en tankbil, vilkens främsta uppgift är att transportera vatten. De kan se olika ut men rymmer oftast 10 000 liter vatten och skumvätska, som kan blandas in i vattnet om det skulle behövas.
 
Många kommuner har höga byggnader inom sitt område och har därför en stegbil eller en hävare. Den gemensamma nämnaren mellan hävare och stegbilar är att de kan nå punkter högt upp, vilket i detta sammanhang motsvarar minst 8 våningar på ett höghus. (ca 32m) Annars skiljer de sig ganska mycket i utseende och hur de fungerar. (Bilden ovan föreställer en stegbil.)
 
Till sist har de flesta stationer också en eller flera specialbilar. Det kan vara terränggående fordon som bandvagnar, snabba enheter som åker på sjukvårdslarm och IVPA (I Väntan På Ambulans) eller 4-hjulingar för skogsbrandsbekämpning.

 

 

 

 


 

Vilka skor använder brandmän?...................................................................................Låg-skor!